Blues på det blå lerret

Blues brothers

Blues Brothers startet som en sketsj på Saturday Night Live av komikerne Dan Aykroyd og John Belushi. Da under artistnavnene Jake Blues og Elwood Blues, de deltok som gjester på musikalske gjester i programmet. Etterhvert steg populariteten til de to musikerne og bandet fikk et liv også utenfor programmet. I 1978 gav de ut albumet “Briefcase full of Blues” og i 1980 kom The Blues Brothers ut, en helaftens spillefilm basert på karrakterene.

Underdog-historie

Historien handler om fengselsfuglen Jake Blues som er ute på prøve. Han har fått for seg at han har et oppdrag fra gud, som går ut på å redde et katolsk barnehjem fra å bli lagt ned. For å klare det  er han avhengig av å skaffe 5000 dollar. Han er samtidig redd for å havne tilbake på den kriminelle løpebanen, derfor må han passe på at den nye planen holder seg helt innenfor loven. Jake Blues bestemmer seg for å samle sammen det gamle bandet, holde konsert og skaffe penger på denne måten. På forskjellige merkelige måter havner de to stadig i problemer. Hele tiden mens de er ute på sitt hellige oppdrag har de også politiet i hælene. Som om ikke politiet var nok, kommer de også på kant med en “mystery woman” som gjør alt hun kan for å stikke kjepper i hjulene på brødrene, i tillegg til å bli jaget av en gjeng nynazister og et country– og westernband.

Filmen ble kraftig forsinket og forstyrret av John Belushis narkotikabruk og utilregnelige oppførsel. Samtidig var studioet svært bekymret for alle de dyre bilkræsjene i kombinasjon med at distributørene hadde liten tro på prosjektet og dermed vegret seg fra å kjøpe inn filmen. Da den først kom ut på markedet tjente den også svært lite penger i begynnelsen, men den tok seg veldig opp etterhvert og tjente 115 millioner dollar på kinovisninger i hele verden.