Den afrikanske bluesen

Afrikansk blues er en sjanger som primært kommer fra Vest-Afrika. Typiske instrumenter som brukes i denne sjangeren er Ngoni, gitar, Kora, Calabash, Djembe og Balafon.  Sirkelen har på mange måter blitt sluttet når musikken som hadde sitt opphav i Afrika kommer tilbake til kontinentet etter å vært innom Amerika.

toure

Ali Ibrahim “Ali Farka” Touré

Ali Ibrahim “Ali Farka” Touré var en av de største instrumentalistene fra Mali. Han har ofte blitt kreditert for å bringe den Maliske musikken sammen med den Nord-Amerikanske Bluesen. Og han er på Rolling Stones liste over de beste gitaristene gjennom tidene. Han ble født i Kanau i 1939 og ble den første afrikanske Blues-musikeren som oppnådde nasjonal og internasjonal berømmelse. Han har blitt kalt «Den afrikanske John Lee Hooker» på grunn av sitt hypnotiske gitarspill.

Boubacar Traoré

Boubacar Traoré er en annen singer/songwriter og gitarist fra Mali. For mange er han bedre kjent som Kar Kar, som betyr «Han som dribler for mye». Et navn han fikk som fotballspillende barn. Boubacar Traoré er autodidakt og slo igjennom allerede på 60-tallet da han fikk oppmerksomhet for sin unike blanding av amerikansk Blues, arabisk musikk og vest-afrikanske tradisjoner. Låtene hans ble svært populære og ble spilt på radioen regelmessig, men siden det ikke ble utbetalt royalties til artister på den tiden forble han svært fattig og måtte ta strøjobber for å få endene til å møtes.

Boureima “Vieux” Farka Touré

Boureima “Vieux” Farka Touré er også fra Mali, men kan kategoriseres som den nye generasjon av afrikanske blues-musikere. Han ble født i Niafunke i 1981 og trosset farens ønske om at han burde bli soldat da han begynte på Institut National des Arts i Bamako. Suksessen lot ikke vente på seg, i 2006 gav han ut et selvtitulert debutalbum og i 2010 opptrådte han under åpningsseremonien til Fotball-VM.